Skip to Content
Van België tot Bangladesh: De impact van de coronacrisis op de kledingindustrie

Van België tot Bangladesh: De impact van de coronacrisis op de kledingindustrie

Hoe ook 16 Belgische modeproducenten de kosten van de coronacrisis op kledingarbeiders afschuiven

Wereldwijd vielen duizenden kledingarbeiders zonder loon ten gevolge van de corona lockdown. Vele arbeiders hebben amper middelen om op terug te vallen en kunnen hierdoor geen eten te kopen.Sinds 14 maart vragen we ons bij COSH! af: 'wie zorgt voor de kledingarbeiders?'. De impact van de corona lockdown op de economie is enorm. En nog het meest voor de kwetsbaren in de samenleving, en zo ook de textielarbeiders van de fast fashion modeketens.

We begrijpen dat er nu een moeilijke periode voor de detailhandel en retailketens aanbreekt maar toch vonden we het broodnodig om dit onderzoek te laten uitvoeren door onafhankelijke onderzoeksjournaliste Sarah Vandoorne. Lees hier waarom dit onderzoek ons zo nauw aan het hart ligt.

Waarom dit onderzoek nodig was:

Nederlands: https://cosh.eco/nl/blog/payup-belgium

English: https://cosh.eco/en/blog/payup-belgium

French: https://cosh.eco/fr/blog/payup-belgium

U vindt het het uitgebreid onderzoek hier:

Nederlands: https://cosh.eco/nl/blog/van-belgie-tot-bangladesh-de-impact-van-corona-op-de-kledingindustrie

English: https://cosh.eco/en/blog/van-belgie-tot-bangladesh-de-impact-van-corona-op-de-kledingindustrie

French: (coming early afternoon)

De gelekte dataset per merk vind je hier:

Nederlands: https://cosh.eco/nl/blog/on-hold-in-bangladesh

English: https://cosh.eco/en/blog/on-hold-in-bangladesh

French: https://cosh.eco/fr/blog/payup-belgium

 


Niet voor publicatie:

Niki de Schryver
Niki de Schryver Founder, COSH! Conscious Shopping Made Easy

Contacteer Sarah Vandoorne jounaliste en onafhankelijk onderzoekster hier:

Sarah werkt momenteel vanuit Patagonië en is dagelijks na 15:00 beschikbaar via whatsapp: +32 476 47 95 33 of per e-mail: ontketening@gmail.com

 

 

 

Over COSH!

COSH! is een initiatief van Niki De Schryver, duurzame ondernemer in hart en nieren. Met COSH! wil ze consumenten helpen in hun zoektocht naar duurzame, ethische kledij.  COSH! is een online platform dat consumenten wil helpen om makkelijk bewuste keuzes te maken tijdens het shoppen bij handelaren met fysieke winkels.

We dragen allemaal, elke dag kleding. Onze kleding is onze tweede huid en onderdeel van onze identiteit. Maar de mode-industrie is een van de meest vervuilende en onmenselijke industrieën ter wereld. Als we gaan winkelen hebben we geen idee van de ethische of ecologische impact van onze shopping keuzes. COSH! 'Conscious Shopping Made Easy' maakt duurzaam shoppen makkelijk. 

COSH! biedt consumenten een gemakkelijk en snel zoekplatform en visualiseert daarop de duurzaamheidskenmerken van kledingmerken op een heldere manier. COSH! onderzoekt de  toeleveringsketen van merken bij hun fysieke retailers om zo greenwashing tegen te gaan. Shoppers kunnen via COSH! winkels vinden in hun buurt die duurzame mode binnen hun stijl en budget aanbieden. De op maat gemaakte shoppingroute - met routemap - brengt shoppers tot voor de deur van kledingwinkels met een duurzaam aanbod. Start met duurzaam shoppen op www.cosh.eco

COSH! onderzoekt de toeleveringsketen van elk merk bij hun fysieke retailers op meer dan 250 aspecten in 7 categoriën: arbeidsomstandigheden, ecologische materialen, circulaire economie, korte keten, diervriendelijkheid, transparantie en het 'slow fashion' business model om zo greenwashing tegen te gaan.

COSH! werd in 2018 opgericht met steun van Vlaanderen Circulair. Kreeg toen begeleiding van accelerator Start it @KBC, die innovatieve ideeën en schaalbare businessmodellen ondersteunt en de United Fashion European fashion tech accelerator in 2019. In 2021 werd COSH! geselecteerd door voor imec.istart, .

De officiële lancering van COSH! vond plaats op 6 en 7 september 2019. 2 jaar later dekt het platform 80% van de duurzame Belgische modemarkt en heeft het meer dan 270 000 gebruikers. Het platform wordt beheerd door een acht-koppig team en meer dan 230 retailers in 4 landen sloten zich al aan.

Sinds januari 2020 heeft COSH! er de screening van juwelen en cosmetica op bovenstaande categorieën bijgenomen. In juni 2021 werd ook 2de hands toegevoegd. En sinds 2021 is COSH! ook opgestart in New York en Amsterdam en maakt zich klaar voor de Nederlandse retail scene.  

COSH!
Bergjesbos 19, 8310 Brugge