Skip to Content
FASHION COMMUNITY NIGHT

FASHION COMMUNITY NIGHT

COSH! brengt modesector samen met een event rond textiel wetgeving en actuele thema’s zoals upcycling en inclusie.

De mode-industrie staat op een keerpunt. Circulaire economie is in opmars en het belang van diversiteit en inclusie neemt toe. Via de Fashion Community Night brengt COSH! de duurzame modesector samen tijdens Fashion Revolution Week. Op donderdag 22 april organiseert COSH! In samenwerking met Schone Kleren Campagne, Fairtrade Belgium, Creamoda en Mode Unie een inspirerende avond met 8 experten uit verschillende sectoren en 7 opkomende circulaire ontwerpers. Het event geeft merken, retailers en duurzame modeliefhebbers kennis mee rond ketenzorg, nieuwe trends en inclusie.

Om de mode-industrie weerbaar te maken voor toekomstige uitdagingen is het cruciaal om circulariteit en diversiteit te omarmen, aldus oprichter Niki de Schryver.

Om de mode-industrie weerbaar te maken voor toekomstige uitdagingen is het cruciaal om circulariteit en diversiteit te omarmen, aldus oprichter Niki de Schryver. We zijn enorm trots dat we met dit event stemmen uit diverse hoeken aan het woord kunnen laten. 

Hoe kunnen we de productieketen verduurzamen? (Panel 1: EN)


Wetgeving en beleid zijn cruciaal om de globale productieketens te verduurzamen. In het eerste panel, dat zal doorgaan in het Engels, gaan we in gesprek met Sara Ceustermans (Schone Kleren Campagne), Bruno Van Steenberghe (Kalani), Jo Van Landeghem (Creamoda) en Koen Van Troos (Fairtrade Belgium). Deze experten nemen je mee in de beleidsvorming en regelgeving op Europees en federaal niveau. Zo kom je meer te weten over de Due Diligence laws, het Fairtrade systeem en hoe bedrijven verantwoordelijk gesteld kunnen worden voor hun acties. Ook transparantie en traceerbaarheid komen aan bod. COSH! neemt samen met deze vier sprekers de volledige keten onder de loep.

De toekomst van de mode-industrie is circulair en inclusief, aldus Niki de Schryver.

Nieuwe uitdagingen: PR, inclusie en wat na corona? (Panel 2: NL)


De toekomst van de mode-industrie is circulair en inclusief, aldus Niki de Schryver. In het tweede panel licht zij toe waarom een circulaire economie zo belangrijk is. Ook benadrukt ze waarom de sector naast duurzaamheid, ook diversiteit moet omarmen. De duurzame modesector is vandaag nog grotendeel wit, hoog tijd dat hier verandering in komt.

Om meer te weten te komen over de nieuwe trends nodigt COSH! PR-experte Ikram Annouri uit. Aansluitend licht onderzoeker Dounia Bourabain haar onderzoek naar subtiele discriminatie in de  Belgische retail sector  toe. We leren zo handige inzichten rond subtiele discriminatie in de mode-industrie met actie-gerichte tips voor een meer holistische verkoopaanpak. Het gesprek wordt afgesloten door Aurélie van de Peer (onderzoeker UGent) die je de toekomst van de mode-industrie na corona schetst. Dankzij deze 4 experten heb je naast nieuwe inzichten ook een blik op de toekomst meegekregen. 

Door upcycling wel tot 90% CO2 uitstoot bespaard, berekende COSH!

Ontdek opkomend modetalent


Na de gesprekken kan je via ‘It's Showtime’ opkomende circulaire ontwerpers leren kennen. Allemaal gingen ze aan de slag met upcycled materiaal, waardoor hun collectie minder grondstoffen verbruikt en dus veel duurzamer is. COSH! berekende voor een eerder project dat door upcycling wel tot 90% CO2 uitstoot bespaard kan worden. Een enorme win voor het milieu. De zeven inspirerende ondernemers van ‘It’s Showtime’ nemen jullie met veel plezier mee in hun ondernemersverhaal en collectie.

Netwerk moment


Via Conversation Starter kunnen deelnemers online netwerken met ontwerpers, retailers en andere belangrijke spelers in het duurzame modelandschap. Zo kunnen de deelnemers van thuis uit hun netwerk uitbreiden. De Conversation Starter is beperkt tot 100 personen en gratis voor (merken/winkels/producenten) leden van de organiserende partners, anderen kunnen deelnemen door middel van een vrije bijdrage.


Over de organisator en partners

COSH!
Het online platform COSH! wil de mode-industrie verduurzamen en budgetten verschuiven van onethische naar ethische werkgelegenheid. Deze verandering willen ze versnellen door duurzaam shoppen makkelijk te maken voor consumenten. COSH! voert onafhankelijk en grondig onderzoek naar de duurzaamheid van merken en koppelt dit met fysieke winkels waar de merken te koop zijn. Zo willen ze consumenten stimuleren om niet alleen duurzaam maar ook lokaal te shoppen. COSH! werkt daarnaast ook samen met verschillende Vlaamse steden om ethische, duurzame en circulaire mode op de kaart te zetten. 

Mode Unie 
Als grootste belangenorganisatie in de mode verenigt, informeert en komt Mode Unie op voor de belangen van zelfstandige mode ondernemers. Door in te zetten op netwerkevents met ervaringsuitwisseling onder moderetailers, op inspiratietours en praktische workshops zorgen we ervoor dat modedetaillisten hun zaak verder kunnen professionaliseren. Leden kunnen bij Mode Unie steeds terecht voor informatie en advies voor hun modezaak.

Fairtrade Belgium
Fairtrade Belgium is een ngo die deel uitmaakt van het Fairtrade International netwerk. We bouwen bruggen tussen producenten en arbeiders in Afrika, Azië en Latijns-Amerika, bedrijven, merken en consumenten. Zo leveren we een concrete bijdrage aan een duurzame economie waarin mens en planeet centraal staan. Via het model van eerlijke handel – dat je herkent aan het Fairtrade label – willen we leefbare inkomens mogelijk maken voor boeren en arbeiders in onze toeleveringsketens.

Creamoda Belgium
Creamoda is de Belgische modefederatie en vertegenwoordigt Belgische bedrijven/merken en producenten actief in mode, kleding en confectie. De missie van Creamoda bestaat erin om deze bedrijven te promoten én de Belgische modesector in zijn geheel te ondersteunen. Als dienstverlening geeft Creamoda gespecialiseerd sectoraal advies op vlak van kwaliteit/veiligheid S/duurzaamheid, sociaal/juridisch, economisch/internationaal en communicatie/PR. 

Schone Kleren Campagne
Schone Kleren Campagne is een coalitie van vakbonden, ngo’s en consumentenorganisaties die strijdt voor een transparante en eerlijke kledingindustrie wereldwijd. Eén waarin kledingarbeiders onder goede omstandigheden kunnen werken en daarvoor een eerlijk loon krijgen. Dit op een veilige werkplek, waar hun rechten niet worden geschonden en waar ze de mogelijkheid hebben om een vakbond op te richten of zich bij een vakbond aan te sluiten.

 

Banner_v3_sponsors_BLOGPOST_community night_COSH_2021
Banner_v3_sponsors_BLOGPOST_community night_COSH_2021

Not for publication:

Journalists are welcome as well to participate in the event.

Please download the images at the bottom of this page to help to communicate about the event.

Please use these links to share and to encourage registrations:

English : https://cosh.eco/en/blog/fashion-community-night-2021-1

Dutch : https://cosh.eco/nl/blog/fashion-community-night-2021

Facebook Event page: https://www.facebook.com/events/746083626075095

 

Journalists are welcome as well to participate in the event.

 

** For questions on the event, kindly contact the event manager Matthias through events@cosh.eco or 0470 67 16 75

Instagram:

Facbook:

Website:

Copyright © 2020 COSH! Conscious Shopping made Easy


 

Niki de Schryver
Niki de Schryver Founder, COSH! Conscious Shopping Made Easy

 

 


 

Instagram stories to share:

 

 

Square format posts:

 

Instagram Images Panel 1: Human Rights Due Diligence

Instagram Images Panel 2: post-COVID retail trends and diversity

 

 

 

 

Over COSH!

COSH! is een initiatief van Niki De Schryver, duurzame ondernemer in hart en nieren. Met COSH! wil ze consumenten helpen in hun zoektocht naar duurzame, ethische kledij.  COSH! is een online platform dat consumenten wil helpen om makkelijk bewuste keuzes te maken tijdens het shoppen bij handelaren met fysieke winkels.

We dragen allemaal, elke dag kleding. Onze kleding is onze tweede huid en onderdeel van onze identiteit. Maar de mode-industrie is een van de meest vervuilende en onmenselijke industrieën ter wereld. Als we gaan winkelen hebben we geen idee van de ethische of ecologische impact van onze shopping keuzes. COSH! 'Conscious Shopping Made Easy' maakt duurzaam shoppen makkelijk. 

COSH! biedt consumenten een gemakkelijk en snel zoekplatform en visualiseert daarop de duurzaamheidskenmerken van kledingmerken op een heldere manier. COSH! onderzoekt de  toeleveringsketen van merken bij hun fysieke retailers om zo greenwashing tegen te gaan. Shoppers kunnen via COSH! winkels vinden in hun buurt die duurzame mode binnen hun stijl en budget aanbieden. De op maat gemaakte shoppingroute - met routemap - brengt shoppers tot voor de deur van kledingwinkels met een duurzaam aanbod. Start met duurzaam shoppen op www.cosh.eco

COSH! onderzoekt de toeleveringsketen van elk merk bij hun fysieke retailers op meer dan 250 aspecten in 7 categoriën: arbeidsomstandigheden, ecologische materialen, circulaire economie, korte keten, diervriendelijkheid, transparantie en het 'slow fashion' business model om zo greenwashing tegen te gaan.

COSH! werd in 2018 opgericht met steun van Vlaanderen Circulair. Kreeg toen begeleiding van accelerator Start it @KBC, die innovatieve ideeën en schaalbare businessmodellen ondersteunt en de United Fashion European fashion tech accelerator in 2019. In 2021 werd COSH! geselecteerd door voor imec.istart, .

De officiële lancering van COSH! vond plaats op 6 en 7 september 2019. 2 jaar later dekt het platform 80% van de duurzame Belgische modemarkt en heeft het meer dan 270 000 gebruikers. Het platform wordt beheerd door een acht-koppig team en meer dan 230 retailers in 4 landen sloten zich al aan.

Sinds januari 2020 heeft COSH! er de screening van juwelen en cosmetica op bovenstaande categorieën bijgenomen. In juni 2021 werd ook 2de hands toegevoegd. En sinds 2021 is COSH! ook opgestart in New York en Amsterdam en maakt zich klaar voor de Nederlandse retail scene.  

COSH!
Bergjesbos 19, 8310 Brugge